0 0
Read Time:2 Minute, 58 Second

Let's hear it for Bafana Bafana
Creative Commons License photo credit: AfricanGoals2010

Aparuta pentru prima data la Cupa Confederatiilor din 2009, cand s-a crezut a fi doar o intamplare nefericita, vuvuzela face cariera la turneul final al Cupei Mondiale, unde asigura fondul sonor al fiecarei partide, spre nemultumirea tot mai mare a spectatorilor, telespectatorilor, antrenorilor si jucatorilor.

Instrumentul de suflat atat de iubit de localnicii sud-africani si, in egala masura, hulit de cei mai putin obisnuiti, va ramane cu siguranta in istoria fotbalului. Peste ani, fara indoiala, turneul final din Africa de Sud va fi recunoscut drept ‘campionatul vuvuzelelor’.

Vorbim despre ele, ne enerveaza la culme in timpul transmisiilor televizate si zumzetul lor pare vecin cu nebunia pe alocuri. Dar ce sunt aceste vuvuzele, cine le-a inventat, din ce sunt facute si ce profit aduc?

In pofida legaturii care s-a facut cu Africa de Sud, vuvuzela este un obiect de suflat cu origini in Mexic si Brazilia, unde este cunoscuta sub numele de corneta. Initial acestea erau confectionate din tabla galvanizata, dar, pentru ca au fost considerate potentiale pericole pe arenele de fotbal, ulterior s-au realizat dintr-un plastic inofensiv.

Vuvuzela sud-africana a aparut in 1965 potrivit lui Freddie Maake, cel care astazi, cand obiectul de suflat a facut inconjurul mapamondului, se revendica a fi creatorul acesteia. Maake a declarat ca prima vuvuzela realizata de el provenea dintr-un corn de bicicleta si n-avem niciun motiv sa nu-l credem pe cuvant.

In varsta de 53 ani, Maake este un suporter infocat al echipei Kaiser Chiefs si evident al nationalei Bafana Bafana, mergand cu nationala Africii de Sud la turneul final din Franta 1998 alaturi evident de o vuvuzela.

”Aceasta este inventia mea si sunt trist sa vad acum ca alti oameni incearca sa profite de pe urma suferintelor indurate de mine in incercarea de a populariza acest instrument. Am fost inchis pentru 20 minute in aeroport cand am insistat sa zbor in Zimbabwe, in 1992, cu vuvuzela mea”, a declarat Maake intr-una dintre interventiile sale, personajul devenind de acum celebru dupa isteria colectiva creata de aceste obiecte de suflat.

Cum vuvuzela din aluminiu a fost interzisa pe stadioane, Maake a decis in 1989 sa realizeze instrumentul dintr-un material plastic. Chiar si asa efectul a ramas neschimbat, un stadion plin de vuvuzele producand nu mai putin de 130 decibeli potrivit masuratorilor oficiale, cu 30 mai mult decat tot atatea farstraie cu lant aduse la un loc.

Efectele asupra sistemului auditiv nu sunt nici ele de neglijat, in Africa de Sud fiind deja epuizat stocul dopurilor de urechi.

Probabil ca multi s-au intrebat care este costul unei astfel de vuvuzele. La coltul strazilor din Africa de Sud si in apropierea arenelor sportive zgomotoasele obiecte de suflat se vand cu 2.5 euro bucata.

Aspru criticate pe toate canalele media, vuvuzelele si-au gasit un aparator in Sepp Blatter, presedintele FIFA: ”Este vorba de traditia fotbalului african si sud-african, care implica zgomot, dans, exuberanta si bucurie”.

In pofida celor spuse de mai marele FIFA, medicii au atras atentia asupra pericolului reprezentat de vuvuzele, acestea fiind considerate obiecte prea putin igienice care pot transmite raceala, gripa si alti virusi respiratori.

Chiar si asa, Neil van Schalkwyk, omul din spatele afacerii cu vuvuzele, spune ca profitul din vanzarea acestora in Africa de Sud si Europa a generat sume de aproape 50 milioane de euro.

O cifra importanta pentru a mai tine cont de nemultumirea a milioane de telespectatori din intreaga lume sau de dificultatile intampinate de jucatori si antrenori in comunicarea de pe teren.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %