0 0
Read Time:2 Minute, 37 Second

sistemul-electoral-american

Disputa electorala dintre Donald Trump si Hillary Clinton a scos la lumina, dincolo de diferente de programe si politici, particularitatea sistemului electoral american.

Presa de la noi, obisnuita cu practicile postdecembriste deja consacrate in materie de manevrare a vulnerabilitatilor sistemului electoral si cumva conectata la curentul de opinie globalist, anunta cu litere bolduite la extrem ca doamna Clinton a castigat votul popular. Nimic mai fals.

Un necunoscator ar putea crede ca nici americanii nu mai sunt ce au fost si ca nu e posibil ca un presedinte sa fie ales printr-un numar inferior de voturi la numaratoarea buletinelor exprimate liber de toti cetatenii indreptatiti sa puna stampila.

In realitate insa lucrurile sunt pe cat de complicate privite de departe, pe atat de simple daca ne uitam indeaproape asupra sistemului electoral american. Daca ne uitam cu onestitate si intelegem regula jocului, regula pe care americanii o au scrisa negru pe alb in legea fundamentala.

Realitatea este ca presedintele american, acest lider mondial in functie de care soarele se arata la fata sau nu, este ales printr-o majoritate a electorilor din cele 50 de state plus Districtul Columbia, asa numitul Colegiu al Electorilor. In total vorbim de 538 de electori stabilit pe baza principiului proportionalitatii in functie de numarul populatiei din fiecare stat.

rezultate scrutin prezidential sua
sursa: Wikipedia

Daca ne uitam mai atent pe harta electorala a Statelor Unite vedem ca la ultimul scrutin Hillary Clinton a castigat majoritatea in putin peste zece dintre cele 51 de state americane, iar sistemul propune regula de “winner takes all”. Cu alte cuvinte, sa fie pe intelesul tuturor, votul pentru alegerea presedintelului american este unul indirect.

Oamenii de rand, asa ca noi, voteaza doar ponderea in batalia electorilor dintre statele americane. Sa luam urmatorul exemplu. Hillarry are cu un vot mai mult decat Trump in California, atunci isi trece in cont toti cei 55 de electori ai statului american California. Un alt exemplu, Trump are 100.000 de voturi peste Hillary in Texas, a obtinut toti cei 38 de electori.

La final, cand se trage linie, presedintele Statele Unite este cel care depaseste pragul de 270 de electori, adica majoritatea simpla din cei 538.

De aceea, cand mai sta romanul la CNN si priveste la #ElectionDay, noua sarbatoare de imprumut, nu intelege de ce americanii vorbesc de asa numitele “state cheie”, iar apoi vine Realitatea (sau oricare televiziune de pe la noi) si ii spune ca Hillary “a castigat votul popular” ceata devine una foarte densa. O afirmatie eronata (si speram neintentionata) pentru ca nu exista vot popular versus votul electorilor.

Statele americane numite “cheie” sunt importante tocmai pentru ca prin numarul populatiei dau cei mai multi electori care conteaza la numaratoare, si atunci o victorie in cat mai multe state gen Texas, California sau Florida asigura in mare parte succesul final.

Asa se face ca a contabiliza votul popular si a trambita pe toate site-urile si televiziunile de “stiri” ca Hillarry este “presedintele poporului american” este o uriasa si gogonata dezinformare, ca sa nu-i spunem totusi mare mestesug de tampenie.

photo credit: Onasill ~ Bill Badzo Boise Idaho ~ Idaho State Capitol ~ Dome Skylight ~Historic via photopin (license)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %