0 0
Read Time:2 Minute, 2 Second

La fiecare început de an calendaristic, pe 1 ianuarie, îl cinstim pe Sf.Vasile, unul dintre marii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe.

Pe lângă o Liturghie care se oficiază de zece ori pe an, inclusiv pe 1 ianuarie de ziua sfântului, de la Sf.Vasile cel Mare mai avem multe alte pilde de urmat.

Cum ar fi sfaturile pe care acesta le-a lăsat în Cuvânt către tineri, sfaturi care, dacă sunt urmate, îl ajută pe om să caute mai degrabă la cele înalte și mai puțin spre cele ale trupului, spre cele ce țin de zonă materială și trecătoare a vieții.

Sf.Vasile cel Mare subliniază așadar, în secolul IV, punctele nevralgice ale societății noastre din prezent și o face cu o foarte mare acuratețe, aproape că-ți lasă impresia de a trăi acum, aici, printre noi.

“Cel mai bun om este omul care, prin el însuși, știe ce trebuie să facă; Bun este și acela care urmează celor spuse de alții; Dar cel care nu-i în stare nici de una, nici de altă, în toate-i nefolositor”.

“Toate bunurile din această lume sunt mai prejos ca valoare decât cel mai mic dintre bunurile celeilalte lumi”.

“Cand vorbesc de oameni răi, trebuie să evitați imitarea lor, astupându-vă urechile”.

“Sa luăm din cărți cât ni se potrivește nouă și cât se înrudește cu adevărul, iar restul să-l lasam”.

“Singurul bun care nu se pierde este virtutea; rămâne atât celui în viață, cât și celui căruia i s-a sfârșit viata”.

“Sa nu dăm deloc prilej mâniei să se nască; dacă e greu, atunci, cu ajutorul rațiunii, să punem frâu mâniei, că să nu meargă mai departe;

“Sa ne îngrijim de suflet, liberându-ne de toate celelalte griji. A te îngriji de aranjatul părului și de haine mai mult decât e necesar este, după cuvântul lui Diogene sau o faptă de om necugetat, sau o faptă de om ticălos. A caută să fii elegant și a fi numit de alții elegant socot că este tot atât de rușinos că și desfrâu altora casele”.

“Trebuie luați la la acum tot de orice rusinoasa”.

“Diogene spus este bogat chiar decât marele împărat perșilor, pentru are nevoie pentru de puține lucruri acela. Se cuvine nu dorim când ne lipsește, iar când o avem nu ne gândim mult o stăpâni decât ști cum -o folosim”.

“Omul înțelept trebuie mult de de pentru glorie de face pe placul multimii”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %