0 1
Read Time:2 Minute, 27 Second

Premierul Nicolae Ciuca a vorbit la Digi24 despre efectele razboiului din Ucraina asupra nivelului de trai pentru populatia din Romania.

“Nu avem de ce sa ne fie frica. Rusia doreste sa-si rezolve asa zisa problema nerezolvata cu Ucraina”

Am invatat ca aceste capabilitati au fost create nu pentru a fi utilizate, ci sa joace rol de descurajare. Nu cred ca se va ajunge la o astfel de situatie nici macar accidental. In situatia in care doar a rostit-o, datoria noastra este sa luam masuri de precautie si sa ne protejam populatia.

“In momentul in care a existat posibilitatea unui accident la centralele nucleare am fost in permanent contact cu Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, am fost in contact cu Agentia Internationala pentru Agentia Atomica. Pana in acest moment nu exista depasiri ale nivelului de radiatie.

“Guvernul este in masura sa ia masurile care se preteaza pentru o astfel de situatie, masuri de precautie pentru a reactiona intr-o prezumtiva situatie de acest fel.

“In momentul de fata exista un anumit numar de pastile de iod, el este insuficient, dar la nivelul Ministerului Sanatatii s-a luat legatura cu producatorii nostri pentru a completa stocul. Este vorba de substanta activa care trebuie adusa in tara pentru a trece la productie. Asteptam raspunsul de la furnizori.

Crime de razboi in Ucraina

“Nu exista niciun motiv sa tragi in civili. Acestea sunt crime de razboi. Am fost in teatrele de razboi. Principala preocupare a militarilor era protejarea populatiei locale. Este o atrocitate ce se intampla, sa tragi in oameni neinarmati indiferent de situatie, de scop. Nu se poate trage in femei, copii, batrani, in oameni neinarmati. Asta spune tot despre modul in care inteleg sa planifice si sa duca o actiune militara.

Ne putem astepta la absolut orice la ce se intampla acum. Ne uitam la cum a actionat Rusia in Siria, unde au bombardat la hectar. Razboiul se va transforma intr-unul de uzura pe termen mediu si lung. Efectele lui putem simti pe pielea noastra consecintele.

Refugiatii ucraineni in Romania

“Statul roman ofera 20 de lei/zi pentru fiecare refugiat din Ucraina. Pentru cazare in locatiile institutiile statului beneficiaza de 50 de lei. In afara acestor spatii beneficiaza de 100 de lei.

Este clar ca dupa criza pandemica, razboiul din Ucraina, sanctiunile aplicate vor exista si anumite consecinte si efecte in plan economic pe care le vom simti cu totii. Avem oricum criza pretului la energie si gaze, se simte deja la pompa si la raft in magazine. Toate aceste consecinte sunt pe masa Guvernului pentru a gasi solutii.

Nu suntem in riscul de a ramane fara gaz. Romania importa aproximativ 20% din necesarul de gaz. Am avut discutii cu premierii tarilor din regiune, Grecia, Bulgaria. In toamna acestui an sau cel mai tarziu anul urmator vom putea folosi gaz lichefiat american prin terminalul interconector dintre Grecia si Bulgaria”, a spus Nicolae Ciuca, premierul Romaniei.

FOTO: twitter.com/vonderleyen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %