2 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

“Este cel mai negativ scenariu. Plec de la premisa ca Putin vrea sa umileasca Occidentul si pentru asta nu trebuie sa ocupi Ucraina, ci trebuie sa lovesti o tara NATO. S-a luat in discutie Estonia, dar eu va propun si Romania.

“In cazul in care ar lovi si nu vorbesc nuclear, sa piarda o racheta, o lovitura in Delta, romanii sa raspunda. Pot sa imaginez niste scenarii. Sau se vorbeste de introducerea unei zone de interdictie aeriana. Daca Occidentul introduce asa ceva, Rusia va riposta.

“Pe front in Ucraina nu sunt trimise cele mai bune trupe rusesti, Putin a lasat in rezerva trupele mai bine pregatite in scenariul unui razboi cu NATO. E tentat sa dea cu bomba atomica in zona Arctica, in mijlocul oceanului, intr-o zona putin populata pentru a-si intari ultimatumul dat Occidentului, dar este foarte putin probabil”, a declarat istoricul si politologul Armand Gosu la postul de radio Europa FM.

Discutia despre un posibil razboi nuclear a aparut in spatiul public si se vorbeste tot mai serios despre acest scenariu, dupa ce Vladimir Putin a ordonat plasarea capabilitatilor nucleare din Federatia Rusa in stare de alerta ridicata.

O miscare la care liderul de la Kremlin a recurs drept raspuns la sanctiunile dure impuse de Occident in urma invadrii militare a Ucrainei pe 24 februarie.

Mai multe submarine nucleare rusesti au inceput exercitii militare in Marea Barents din Oceanul Arctic.

Federatia Rusa poate declansa un atac nuclear din trei parti: naval (prin submarinele nucleare clasa Borei si Delta IV), aerian (bombardierele de croaziera TU-95, TU-140 si TU-22) si terestru (rachete balistice YARS sau TOPOL-M).

Potrivit informatiilor publice Federatia Rusa dispune de cel mai mare arsenal nuclear din lume (peste 6000 de rachete). Urmeaza SUA cu putin peste 5500 de rachete nucleare.

Alte state care dispun de armament nuclear sunt China (350), Franta (290 rachete), Marea Britanie (225), Pakistan (165), India (156), Israel (90) si Coreea de Nord (40-50), anunta site-ul Armscontrol.

Photo by Aynur Latfullin from Pexels
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %