0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Regele s-a retras discret de pe tabla de joc, asa cum si-a trait si viata. S-a stins incet, departe de lume, si il vom mai regasi doar in cartile de istorie printre personajele de referinta din secolul al XX-lea.

L-am avut langa noi in toti anii din urma si am pretins ca nu-l vedem. Era prea mare pentru idealurile noastre atat de marunte. Cand a fost vorba de repararea morala a istoriei, ne-am facut ca nu-l cunoastem si l-am primit la masa doar cand devenise un oaspete de salon, cand cartile erau aranjate in pachet si asii fusesera deja impartiti pe sfere si grupuri de influenta.

Ne-am asigurat ca Regele nu mai reprezinta un atentat la viitorul de aur al republicii si oranduirii postcomuniste, insa el a continuat sa fie prezent ca reper pentru cei care inca puteau privi Romania peste acolada celor cinci decenii de stalinism feroce.

Ramane de referinta discursul tinut de Rege pe 25 octombrie 2011 la tribuna Parlamentului, in Casa Poporului. Ce revansa istorica in cel mai grotesc loc al trecutului si chiar prezentului, de ce sa nu o spunem!

“Institutiile democratice nu sunt guvernate doar de legi si de etica. Simtul datoriei, iubirea de tara si competenta sunt criteriile principale ale vietii publice. Aveti incredere in democratie, in rostul institutiilor si in regulile lor! Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata” (Regele Mihai)

Regele a iesit acum din viata la fel de discret precum isi facuse aparitia in public la revenirea sa din exil, cu noblete si bun simt, fara a produce valuri si miscari tectonice la ore de varf.

Ramanem sa ne batem capul pe mai departe cu toti nebunii republicii. Am mai ratat un tren si asta pentru ca vagoanele, in marea lor majoritate, fusesera directionate tovaraseste pe ruta Valea Jiului-Capitala si retur, iar cei cativa amatori de calatorie postdecembrista alaturi de locomotiva au sfarsit alergati si indreptati muncitoreste.

photo credit: Twitter.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %