0 0
Read Time:3 Minute, 26 Second

Preasfinţitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, a ţinut un cuvânt de învăţătură pentru tinerii prezenţi în Tabara Internaţională de la Mănăstirea Oaşa. Vedeţi mai jos cele mai importante idei ale acestei omilii.


Tinerețea voastră este cea mai râvnită de cei fară Dumnezeu, de consumerism, ideologiile de gen și cele antifamilie.

Nu mă feresc să o spun că tinerii sunteți de multe ori scoși din mediul familial și injectați cu dorințe și impulsuri foarte intense, și toate acestea fac parte dintr-un dresaj mai mult sau puțin subtil prin care sunteți controlați și direcționați către scopuri distructive. Sunteți folosiți de multe ori că materie prima pentru ceea ce se numește schimbare sociala sau falsa emancipare.

Tinerețea este o perioada de formare, de descoperire de sine, autodisciplina și trece. Această tinerețe nu trebuie folosită sau trăita ca pretext spre disprețuirea celorlalți și mai cu seamă a celor mai în vârstă sau cu experiență. Entuziasmul tinereții trebuie folosit în mod constructiv, idealist și eroic.

Tânărul este cel care se opune nedreptății. Îi avem pe cei trei tineri din Babilon. Îi avem pe mucenici și mucenițe. Să ne gândim la lumina unui Valeriu Gafencu sau Costache Oprisan, eroi ai curăției și sincerității inimii.

Tinarul de astăzi este de prea multe ori atras către o emancipare mincinoasă. Eliberat de așa zisele constrângeri plictisitoare ale comunintatii, tânărul este atras către falsa libertate, a experimentării de senzații tari. Este o falsa libertate!

Societatea de consum este una idolatră. Ce anume țintesc acești promotori ai falsei emancipări? Ei doresc inima voastră fiindcă este locul cel mai adânc al personalității voastre, acolo unde în profunzime se afla Hristos bătând la ușa. Cei fară Dumnezeu doresc să vă sedeze aceasta parte afectiva care este capabila de altruism, idealism, curăție și nu în ultimul rând de sacrificiu, doresc să vă anestezieze inima voastră, să puna stăpânire pe tot ceea ce aveți mai nobil și mai înalt înlăuntrul vostru.

Prin neîncetată bombardare cu impulsuri senzoriale puternice și această dependență cumplită de erotism, vă este exacerbată senzualitatea. Tânărul insensibil, egoist, îngust în gândire care se mulțumește cu niște resturi când vine vorba de lucrurile serioase aproape întotdeauna cade victima acestor simulacre și dependențe. Tânărul căzut este asemenea unui înger cu aripile tăiate și de aceea vă indemn să nu renunati la adevărata voastră libertate, să nu vă lașați aripile tăiate, să nu vă anesteziați inima voastră și să deschideți poarta inimii voastre și să-i faceți salas Mântuitorului Hristos să intre în ea.

La mijloc sunt lucruri serioase, la mijloc e mântuirea noastră și cu mântuirea nu ne putem juca. Să dam o mărturie vie și lucrătoare în mijlocul celor cu care conviețuim, în familia noastră, la școală sau la universitate. Odată ce dăm mărturie, să ne adăpostim cu toții în Biserica lui Hristos. Aici este refugiul nostru. Biserica este mediul de viață, Biserica este locul de întărire, Biserica este locul în care ne vindecăm și ne adăpostim de toate răutățile, ispitele, tentațiile, provocările din această lume stricăcioasă.

Îi avem ca model pe primii creștini care trăiau credința într-un mod vibrant și intens. Mărturisesc că întotdeauna când mă aflu în comunitățile de tineri trăiesc acest sentiment al comuniunii pe care îl trăiau primii creștini. Trebuie să fim într-un cuget și o simțire așa cum erau și creștinii în comunitățile primare. Să adâncim experiența duhovnicească și să ne deconectăm cât mai des din această lume virtuala care ne orbește, care ne secătuiește de puterile noastre lăuntrice și să căutam la fata celor care ne așteaptă. Să dezvoltam noi moduri de a trai creștinește chiar și în Babilonul zilelor noastre.

Daca vreți să rămâneți cu adevărat tineri, doar Hristos vă poate curați, lumina și primeni, fiindcă el este Arhiereul cel pururea tânăr. Dăruiți așadar tinerețea voastră Mântuitorului Hristos. Voi sunteți apostolii de care avem atâta nevoie în Biserica și în lume. Voi ne ajutați ca cuvântul Evangheliei să devina lucrători în viață oamenilor, fiindcă cuvântul vostru poate pătrunde mult mai adânc în inima celor dezorientați, înstrăinați, cuprinși de patimi și rătăciți. De aceea, să ne dam toată silința să dam laolaltă o buna și dreapta mărturisire.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %