Proteste fantoma. Cine cheama oamenii la “Revolutie”?

Împarte ştirea cu prietenii tăi:

Un protest clasic are un organizator, o persoana sau asociatia/ONG care isi asuma respectiva adunare publica, cu toate consecintele care decurg de aici. De aici si caracterul legal al protestului, persoana sau organizatia responsabila primind o autorizatie de ocupare a unui spatiu public din partea autoritatilor.

In cazul protestelor #rezist nu exista asa ceva. Nu exista un organizator, ci doar o multime de agitatori identificati ca persoane fizice sau ceea ce presa favorabila acestor miscari numeste “comunitati online”. In realitate sunt grupuri si pagini de facebook, de cele mai multe ori “oameni fara chip”, care creeaza evenimentul in online si prin distribuirea masiva de care se ocupa aparatul de propaganda acesta ajunge la cat mai multi oameni prin internet. Interesant ar fi ca acesti oameni sa iasa din subterana online-ului prezentand eventual si sursele de finantare pentru toate actiunile, respectiv materialele promotionale pe care le distribuie cu ocazia protestelor. Si nu sunt putine sau ieftine deloc.

Prima si cea mai cunoscuta astfel de comunitate online este Coruptia Ucide. A aparut imediat dupa Colectiv si reprezinta cel mai vocal catalizator al miscarii #rezist. Numara peste 120.000 de like-uri, ceea ce inseamna ca pe undeva numarul simpatizantilor din online corespunde cu al celor coborati in strada.

La About (trad.- despre) apare o scurta descriere a acestei comunitati, dar si un nume pe care il putem identifica cu un asa zis lider:

Schimbarea vine din fiecare dintre noi când nu vom mai tolera lucrurile după principiul “merge şi aşa. In prezent suntem peste 350 de cetateni implicati care ne organizam pe un grup de Slack. Pagina fondata de Florin Badita”.

coruptia ucide

Declic este a doua astfel de comunitate si numara aproape 80.000 de like-uri pe pagina de facebook. Un anume Tudor Bradatan apare la descriere paginii in calitate de director executiv si din pagina personala rezulta ca e un protestatar cu state vechi in miscarea de strada din Romania cu ceva meciuri in picioare de la Rosia Montana 2013.

Cei de la Declic stau foarte bine la partea de organizare si de generare a mesajelor scurte si percutante. Unul dintre acestea a fost transformat in hastagul #nuplecam si chiar intr-o pagina web cu acelasi nume. Pagina unde, interesant, cetatenii chemati in strada sunt instruiti cum sa se comporte in piata si cum sa reactioneze la eventualele ciocniri cu fortele de ordine. Cu alte cuvinte, pagina nuplecam.ro e un mic ghid al protestatarului de serviciu. Chiar asa se si numeste, Ghid de protest. Si cei interesati primesc de la sfaturi utile pana la referinte despre evntuala consultanta legala de care ar avea nevoie in cazul unor amenzi incasate de la Jandarmerie/Politie.

“Declic este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România. Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, iar dorința noastră este să ne susținem activitatea și să creștem prin contribuțiile celor cu spirit civic. Sprijinul oricât de mic din partea cetățenilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument colectiv”, este mesajul din finalul micului Ghid de protest, pentru cei cu dare de mana si sensibilizati de efortul celor mobilizati.

Daca in cazul paginilor prezentate anterior accesul era unul “free” pe conturile respective de facebook, in cazul celor de la #Rezistenta vorbim de un grup inchis. Ceea ce inseamna ca pentru a te alatura comunitatii e nevoie ca accesul tau sa fie acceptat de unul dintre moderatori. Din cifrele oferite la liber vedem ca numara peste 50.000 de membri si ca scopul este proiectului este “sā construiascã punți de legãturã între politicieni și oameni de rând, care se dorește a fi o sursă de informații clare și corecte pentru toți cei care ne urmăresc”.

Descrierea ofera si un nume de asa zis lider:

“Înființat de Andrei Roșu în urma protestelor din iarna 2017, grupul #REZISTENȚA este o comunitate de oameni implicați civic, o sursă de informații, forum de discuții și izvor de idei de proiecte pentru cei care consideră corupția ca principalul impediment în calea dezvoltării României. Principalele domenii pe care le urmārim sunt: justiție, economie și infrastructură, educație, sănatate și mediu”.

Asadar, aceeasi sursa de inspiratie grupata in jurul cuvintelor cheie: coruptie si penali!

Mergem mai departe si ajungem la Insistam, o pagina ceva mai saracuta in like-uri, doar 16.000, dar care tine aceeasi linie ideologica amintita mai sus. Din imaginea de cover par a fi admiratori ai DNA, in special ai fostei procuroare-sef de acolo.

Nu mai Insistam si mergem mai departe la One Vision: Rezist. Mesajul lor e unul care izbeste frontal si de forta: “Jandarmeria a atacat poporul roman” si din start sustin ideea unui clivaj clar intre cetatean si institutia statului “aflata in slujba lui Dragnea”. Au doar 13.000 de like-uri si ceva lipsa de idei din moment ce copiaza la litera mesajul celor de la Coruptia Ucide cand cheama oamenii in strada pe evenimentul creat in facebook. Sau poate e, cum spune romanul mai de la tara, alta Marie cu aceeasi palarie. Cine stie!? Nici descrierea nu ajuta prea mult: “O viziune, un vis, o idee de bun simț”.

one vision

Cei de la Reset sunt mici, dar galagiosi. Atitudine tipic de provincie. Au putin peste 2000 de like-uri, dar compenseaza cu o imaginatie destul de bogata din moment ce compara violentele din 10 august cu ce s-a intamplat la revolutia din 1989 sau la Mineriade. Ideile pe care asa zisul lider al grupului le vehiculeaza intra in sfera SF-ului:

reset

mitrofan

A auzit cineva de ANTIFA? Doar pasionatii de politica interna americana sa aiba ceva cunostinte. ANTIFA, pe romaneste, sunt radicalii de stanga care de cealalta parte a oceanului il contesta puternic pe Donald Trump. ANTIFA Bucuresti se afla de asemenea zilele acesta in Piata Victoriei pentru a sustine caderea guvernului. E un pic de contradictie ideologica aici: adica un grup radical pozitionat in stanga esicherului politic aproape de anarhism militeaza impotriva unui partid social-democrat, adica de stanga, de unde putem intelege ca pentru ei PSD ar fi o constructie fascista? E cam non-sens, nu credeti?

antifa

La cele prezentate mai sus se adauga diverse personaje pe care le putem incadra in categoria “agitatorilor” si care, folosindu-se de o anumita reputatie publica, devin catalizatori ai acestor proteste. Unii actioneaza in online, altii la televizor, insa niciunii dintre ei nu-si asuma organizarea acestor proteste.

Protestul reprezinta un drept democratic al oricarui cetatean de a-si manifesta public nemultumirea in fata actului de guvernare si nu numai. Atunci insa cand obiectivul declarat al unui protest este de a darama un guvern si a schimba ordinea politica stabilita prin alegeri libere si democratice se schimba datele problemei si e bine de stiut, in primul rand pentru cei care participa, cine sunt cei care sustin o astfel de actiune asimilata unei lovituri de stat. Pentru ca nu putem spune ca poporul e reprezentat de 100.000 de oameni, majoritatea chemati de “comunitatile” online fara chip si cu finantare “unknown” prezentate mai sus.

Poporul isi exprima optiunea politica prin vot democratic recunoscut de actorii implicati in procesul electoral, dar cei de la “Coruptia ucide” anunta in clar ca ei nu dau prea multi bani pe vot din moment ce “nu mai merge asa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.