Împarte ştirea cu prietenii tăi:

La 6 mai calendarul crestin ortodox il praznuieste pe Sfantul si Dreptul Iov, mult patimitorul. Un om ales al lui Dumnezeu, care ne-a lasat unul dintre cele mai puternice exemple de credinta din intreaga Scriptura.

Daca lecturam pana la capat viata Sfantului si Dreptului Iov aflam o extraordinar de frumoasa si cutremurtoare in acelasi timp poveste de viata pe acest pamant. O lectie de smerenie, rabdare si credinta, un exemplu de cum trebuie sa raspunda tot omul, aceasta creatie a lui Dumnezeu, in fata belsugului, dar si a neajunsurilor.

Cati dintre noi mai reusim sa ramanem drepti cand suntem batuti de ploi si suflati vant? Mi-e si frica sa aflu raspunsul. Morala e ca toate incercarile sunt ingaduite de Dumnezeu spre intarirea noastra si trebuie sa le primim precum dreptul Iov desi, de cele mai multe ori noi, cu mintile noastre inguste, cadem in deznadejde si ajungem subiect de batjocura la mana lui Belzebut. Cel care atat asteapta, sa ne prinda slabi si sa ne arunce in bratele deznadejdii, pentru ca apoi, bucata cu bucata, sa ne sfarme si sa ne piarda.

“Domnul a dat, Domnul a luat”, a spus Iov inainte de a-l binecuvanta pe Dumnezeu de acum si pana in veac atunci cand si-a vazut toate agoniselile materiale distruse, nimicite, pierite ca intr-o clipita.

Si n-a deznadajduit nici macar atunci cand fii si ficele lui au fost date mortii sau cand el insusi a fost lovit de lepra din cap si pana in talpile picioarelor. A continuat sa ramana cu frica de Dumnezeu si credinta i-a ramas neclintita, chiar si cand cei mai buni prieteni ai sai, in loc sa-i aduca vorbe de mangaiere, l-au criticat aspru si l-au ocarat pe el.

De-am fi macar pe sfertul sfertului tari in credinta precum a fost Iov si lumea in care traim ar fi mai buna si mai dreapta.

Toate sunt ingaduite de Dumnezeu si potrivnicul vrajmas nu se poate apropia de noi decat in limitele impuse de Ziditorul Lumii. El il lasa pe Sarsaila sa ne ispiteasca, sa ne intinda felurite curse pentru a ne intari in credinta, pentru ca nu exista lovitura mai mare pentru stapanul intunericului decat sa se loveasca de un om smerit, rabdator si neclintit in dreapta lui credinta. Nu spune nimeni ca e usor, dimpotriva, insa nici imposibil nu este sa dam dovada tariei noastre in credinta.

Trecand acest test ne apropiem de Imparatia lui Dumnezeu si ne castigam un loc in viata vesinica alaturi de toti dreptii vietuitori ai acestei lumi, vazuta si nevazuta. Cu alte cuvinte, ne obtinem dreptul de a fi din nou cetateni ai Raiului, asa cum frumos se spune in cadrul slujbei de Pomenire a Mortilor.

In loc de concluzie, povestea lui Iov ne spune un lucru care ar trebui sa ne fie tuturor far calauzitor: nimic pe lume nu este mai de folos omului decat sufletul sau. Cum il pazim pe acesta in viata de aici, asa il vom avea in cea de dincolo, unde nu vom fi judecati decat dupa maretia sau decaderea sufletului nostru.


Împarte ştirea cu prietenii tăi: