0 0
Read Time:2 Minute, 43 Second

Nu era de ajuns ca ne luptam cu al treilea val de canicula, sau cine mai stie al catelea, ca suntem pe cale sa ne procopsim si cu un nor toxic de la vecinii nostri ucraineni, aceiasi care ‘au gazduit’ si nefericitul accident de la Cernobîl. Membrii Cabinetului de la Bucuresti ne asigura ca totul este in ordine si ca nu trebuie sa ne panicam, deoarece vantul nu sufla inspre noi. Sa ne bazam doar pe asta? Parca suna a amatorism si a neputinta.

O banala garnitura de tren, care transporta fosfor galben din Kazahstan spre Polonia a deraiat, luni, in apropiere de Lvov, oras situat in partea de vest a Ucrainei. In urma accidentului un dens nor toxic s-a ridicat in atmosfera amenintand sanatatea locuitorilor din zona si nu numai, Romania fiind destul de aproape de zona respectiva.

Norul de fosfor a cuprins deja o suprafata de 90 de kilometri patrati, sute de oameni fiind evacuati din satele apropiate incidentului, alte 20 de persoane fiind deja spitalizate. Daca incidentul s-ar fi produs in Honduras sau Madagascar probabil ca nu ar fi acoperit mai mult de o banala stire la jurnalul de seara, dar in conditiile in care granita Romaniei se afla la 300 km de locul repsectivului incident ne priveste in mod direct.

Ce spune partea ucraineana?

“S-a intamplat un dezastru. Dupa catastrofa de la Cernobîl ne confruntam cu cel mai serios caz de poluare, care poate pune in pericol sanatatea cetatenilor nostri. Este un eveniment teribil ale carui consecinte nu pot fi inca estimate”, a declarat vicepremierul Ucrainei Oleksandr Kuzmuk pentru agentia AP, citata de BBC.

Intre timp continua evacuarile din zona accidentului, cateva sute de persoane parasindu-si locuintele, cei care au ramas la casele lor fiind avertizati sa ramana in interiorul asezarilor si sa nu consume apa din fantani, legume, fructe sau alte produse obtinute de la animalele din gospodarii.

Intr-un stil pur gorbaciovist si sovietic, autoritatile de la Kiev au facut publica informatia accidentului toxic de la Lvov abia marti, desi acesta se produsese inca de luni seara, amintind o data in plus de teribilul accident nuclear de la Cernobîl din 1986.

Mai mult decat atat, responsabilii ucraineni sunt de negasit in ultimele ore, Guvernul Romaniei trimitand o scrisoare oficiale prin care cere partii ucrainene exprimarea unei pozitii vis-a-vis de acest accident. Nu este prima data cand Kiev-ul trateaza Romania cu dezinteres, fiind cunoscute divergentele dintre cele doua parti in privinta canalului Bastroe.

Ce spune partea romana?

Ministerul Mediului si Sanatatii anunta, marti seara, ca nu se impune declansarea unei situatii de criza si ca vantul ne este favorabil, cel putin in urmatoarele 36 de ore! Si daca isi schimba brusc directia si intensitatea? Sa ne bazam pe ‘mama natura’, dupa festele pe care ni le joaca din ce in ce mai des in ultima perioada? Mi se pare o logica aruncata in bratele hazardului, tradand usor neputinta oficialitatilor in fata unor situatii de maxima incordare.

In aceste conditii nu ne ramane decat sa asteptam si sa urmarim intensitatea si directia vantului, cel putin pana joi la ora 6:00 norul toxic ocolind Romania.

P.S. Sper ca urmatorul material sa nu-l scriu cu masca de gaze pe fata 🙂

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %