0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

“Forte retrograde, parlamentari nascuti din pixul lui Dragnea, a decis prin motiune de cenzura caderea guvernului. Am fost judecati de o alianta politica toxica. Guvernul cade in picioare. Suntem mandri de ce am facut in trei luni”, a declarat Ludovic Orban imediat dupa demiterea prin motiune de cenzura.

Reactia presedinteului Klaus Iohannis nu a intarziat sa apara dupa demiterea Guvernului:

”Baronii roșii vor înapoi la banul public. Astăzi, majoritatea pesedistă, supărată și frustrată pentru că a pierdut puterea, a votat moțiunea de cenzură, pe o speță care ar fi îmbunătățit democrația la alegerile locale – alegerea primarilor în două tururi. Avem, pe de o parte, Guvernul liberal care dorește să schimbe lucrurile în bine pentru români și să repare greșelile făcute în ultimii trei ani și, pe de altă parte, un PSD care se opune acestor reforme. Nu trebuie să credem că vom intra într-o situație fără ieșire. Eu sunt garantul că instituțiile statului vor funcționa în continuare pentru români. În acest moment, soluția cea mai corectă este întoarcerea la electorat. Trebuie să avem alegeri parlamentare anticipate, să avem o majoritate care să sprijine reformele. Este nevoie de câțiva pași politici care vor fi făcuți rapid. Voi convoca partidele la consultări mâine și tot mâine seară voi anunța probabil persoana desemnată pentru a forma un nou guvern”, a spus Klaus Iohannis.

Dan Barna, liderul USR, sustine ideea dizolvarii actualului Parlament si organizarea de alegeri anticipate.

”USR susține dizolvarea acestui parlament și organizarea de alegeri anticipate. Actualul Parlament, dominat de o majoritate toxică, și-a dovedit limitele. România nu poate merge înainte cu el. Am luat act de afirmațiile Președintelui României din această seară privind o posibilă nouă formulă guvernamentală în cazul în care nu se găsește majoritatea pentru anticipate. Mâine, la consultările de la Cotroceni, delegația USR îi va comunica șefului statului faptul că Alianța USR-PLUS este pregătită să participe, cu miniștri, la o guvernare al cărei prim obiectiv să fie adoptarea unei ordonanțe de urgență care să instituie revenirea la alegerile de primari în două tururi. Acest scenariu este valabil doar în situația în care majoritatea de sorginte pesedistă din parlament va face imposibilă organizarea anticipatelor. Reamintesc că Alianța USR PLUS are o propunere de premier în persoana lui Dacian Cioloș. Avem, de asemenea, oameni competenți pentru posturile de miniștri dintr-un viitor guvern”, a spus Barna.

Opozitia reprezentata de PSD, initiatorul motiunii de cenzura, a jubilat prin vocea lui Marcel Ciolacu.

”Guvernul Orban a fost demis! Am revenit la normalitatea în care democrația este respectată! PNL a trădat mandatul primit acum 3 luni în Parlament! Agenda cetățenilor nu a fost deloc și agenda PNL! Agenda PNL a însemnat ABUZ de putere, călcarea în picioare a democratiei, încetinirea economiei și austeritate în viața românilor! Nimic pentru oameni, nimic pentru nevoile lor imediate! Drumuri NU, sănătate NU, salarii NU, alocații și pensii NU! În doar 3 luni, acest Guvern a adus haos și instabilitate! De asta trebuia să plecați azi, domnule Orban!”, a reactionat Ciolacu.

Cifrele motiunii de cenzura din 5 februarie 2020

465 parlamentari
423 prezenti in sedinta reunita

400 voturi exprimate
0 voturi anulate
261 pentru demiterea Guvernului (233 minim necesar )
139 contra demiterii
0 abtineri

In octombrie 2019 Guvernul Dăncilă (PSD) fusese demis cu 238 de voturi, in conditiile in care pragul a fost de asemenea de 233 de voturi.

sursa: captura TVR 1

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %