0 0
Read Time:3 Minute, 29 Second

lovitura de pedeapsa

Parazitii au lansat Lovitura de pedeapsa, primul album scos la lumina dupa sase ani, mai precis de la Tot ce e bun trebuie sa dispara (2010), si al 13-lea din istoria lor discografica. Ei bine, ce a fost bun vedem ca nu a disparut, ci a fost pus pe hartie, impachetat frumos pe bit si lansat la final de februarie.

Un album iesit la fix pentru a fi facut cadou doamnelor si domnisoarele din proximitatea domnilor generosi, in asentiment cu misoginismul realismul care a consacrat mesajul parazitilor de-a lungul anilor. Nici acest album nu face exceptie, Chello si Ombladon luandu-le la…rost pe reprezentantele sexului frumos (ce sablon gretos asta cu “sexul frumos”, de parca barbatii ar fi niste aratari din pesteri): “Plecam de la ideea ca toate femeile’s la fel, cand le intinzi un deget iti pun verigheta pe el”.

Dar sa lasam prostiile deoparte si sa ne ocupam de lucruri serioase. Noul album semnat Parazitii are 11 piese si contine trei colaborari: Bitza, Daniel Lazar si Adi Despot de la Vita de Vie (ne amintim de O stare de spirit de pe albumul Irefutabil, da?). Sound-ul ramane cel clasic, inconfundabil pentru Parazitii, il recunosti de la o posta, iar temele de discutie ating puncte sensibile din viata cotidiana: coltul blocului, saracia ca stare de fapt, politia (“…trece, curvele raman”), rolul femeii in societate, iarba si, nu in ultimul rand, cateva flegme aruncate in diverse directii si in special spre CTC!

Inarmati cu dume grele, Parazitii ii iau la 11 metri pe cei de la CTC si continua astfel razboiul liric declansat in urma cu ceva timp (prin 2014). Nimeni nu-si mai aminteste exact de la ce a pornit disputa intre cele doua trupe, pare-mi-se de la cateva vorbe de duh aruncate de Ombladon la adresa lui Doc. Acesta nu a lasat manusa prea mult pe jos si a ridicat-o in stilul propriu de MC facandu-l Praf pe Ombladon intr-o piesa care a facut cariera la vremea ei pe YouTube la numarul de accesari si comentarii. “Tocmai ti-am ingropat cariera. Condoleante!”, transmitea Doc pe bit la momentul respectiv, dar vedem ca “Ion este aici, este viu, este aici langa noi, sa-l ascultam”.

O stacheta ridicata sus de Doc, o provocare de la care Ombladon nu s-a abtinut. Nici nu avea cum sa ramana in spate si mai intai a prefatat o replica scurta intr-un concert (un fel de teaser) “sunteti rapperii p…cand va aud parca mi-e dor de 3SE”, dupa care Ion a lansat piesa Hip-Hop Romanesc si a impartit cu generozitate lovituri dupa ceafa “ca ma ia cu hihihi ca ati semnat cu hahaha”. Aluzie la colaborarea dintre Doc si Smiley la Hahaha Records, colaborare despre care Doctorul a vorbit aici (trebuia sa fie un link, dar nu-l mai gasesc acum. Cautati si voi pe canalul Facem Records DOC & Motzu in HD).

Pe Lovitura de pedeapsa cei de la CTC sunt serios controlati la…calitate si cel putin trei piese le sunt dedicate exclusiv (daca nu chiar in fiecare e facuta cate o aluzie subtila). Acum, gusturile nu se discuta. Ambele trupe au sound-ul lor specific, vin din zone diferite ale rap-ului romanesc si au fanii lor bine ancorati in stilurile celor doua.

Nu stim nici daca “razboiul” asta e pe buna. Ar putea fi la fel de bine si o chestiune de marketing, dar sa ramanem la ideea ca avem un battle. Astfel de infruntari de idei si de intepaturi in hip hop nu s-au inventat cu Parazitii vs CTC, sa fim seriosi. Eram cu totii mici cand Sindicatul RANS si Cartelul si-o dadeau parte in parte la jumatatea anilor 90, iar orice ascultator de rap avea in cap harta trupelor care impotriva cui o da in versuri.

Timpul a trecut si dumele au evoluat odata cu el, s-au maturizat, iar batalia se vrea una de calitate tradusa in piese, albume, vanzari, oameni la concerte. Pana la urma din toata aceasta tarasenie poate iesi o treaba constructiva pentru intreaga miscare rap din Romania. CTC aveti on la microfon!

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %