Împarte ştirea cu prietenii tăi:

Presedintele Romaniei a oferit, luni seara, o prima reactie dupa proaspetele alegeri parlamentare care au avut loc pe 6 decembrie in plina pandemie de coronavirus.

Klaus Iohannis a vorbit clar si raspicat despre formarea unei majoritati de centru-dreapta si a unui guvern de coalitie intre PNL si USR/PLUS, exlcuzand astfel de la guvernare PSD, partidul care a obtinut cele mai multe procente la votul din 6 decembrie.

“Nu exista un castigator clar al acestor alegeri. Daca ne uitam pe rezultate vedem ca PNL in 2016 obtinuse 20%, acum a obtinut 25%. Deci o crestere clara. USR, intre timp impreuna cu PLUS, a obtinut in 2016 8%, acum sunt la 15%. PSD-ul poate, in fine, dupa un ciclu intreg de alegeri, sa ramana in afara deciziei politice”, a declarat Klaus Iohannis.

Coalitia de guvernare. Una anticipata

“Acum se cristalizeaza rapid o coalitie de centru-dreapta care va propune un guvern de coalitie. Voi consulta peste cateva zile consultari cu partidele parlamentare pentru a gasi cea mai buna solutie pentru Romania.

“Noul guvern va gestiona masurile necesare in pandemiei, masuri de reforma mult asteptate si de multe ori amanate, va gestiona campania de vaccinare si, cu siguranta, in cel mai scurt timp va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021 impreuna cu modul in care vor fi atrasi banii europeni”, a mai spus presedintele Romaniei.

Potrivit celor mai recente raportari ale Biroului Electoral Central, PSD a castigat alegerile parlamentare din Romania cu aproximativ cinci procente in fata PNL.

Au mai intrat in Parlament alte trei formatiuni politice: USR/PLUS (15%), AUR (9%) si UDMR (6%).

Prezenta la urne a fost una scazuta, dar nici aici nu este vreo surpriza. Doar 30 la suta dintre romanii cu drept de vot au participat la scrutinul din 6 decembrie.

Adica undeva la 5.8 milioane de oameni, aproximativ.

In urma cu patru ani, cand PSD obtinea, spre exemplu, 45%, la urne s-au prezentat aproape 40% dintre alegatori.


Împarte ştirea cu prietenii tăi: