0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

”Între chin şi amin” este primul film artistic care prezintă tragedia umană petrecută în închisoarea politică de la Piteşti în perioada comunistă (1949-1964).

Toma Enache, regizorul îndrăzneţului proiect şi sponsorul principal al peliculei, a vorbit într-o emisiune la postul de televiziune Trinitas despre filmul care va avea premiera în toamna acestui an.

”Acest film este un omagiu pentru cei care au pătimit în închisorile politice pentru ideile lor de esenţă românească, creştină, pentru cei care au îndrăznit să creadă într-o Românie mai bună”, a spus Toma Enache.

Potrivit acestuia, ”povestea din film este una suportabilă pentru privitori”, multe dintre grozăviile petrecute la Piteşti fiind de nepovestit chiar şi de către cei care le-au trăit în acel adevărat lagăr de exterminare.

”Am găsit o poveste artistică a unui tânăr compozitor care ajunge în iadul de la Piteşti pentru că a compus o odă lui Dumnezeu. Nu ne-am putea uita la film, dacă am arăta toate oribilităţile petrecute la Piteşti”, a adaugat Enache.

Revenind la finanţarea exclusiv privată a filmului în care joacă peste 40 de actori şi figuranţi, şi care a fost turnat la Fortul 13 de la Jilava, Toma Enache mai spune că ”se pot face peste 100 de filme despre ce a fost la Piteşti şi în închisorile comuniste, numai că statul român nu finanţează aşa ceva”.

”Între chin şi amin” este un film despre credinţă, trădare şi prietenie, un film în care până la urmă binele învinge, la fel cum s-a întâmplat în realitate şi cu mulţi dintre tinerii trecuţi prin iadul reeducării de la Piteşti, mulţi supravieţuind comunismului pentru a povesti ororile din acele veacuri întunecate.

Cei care au credinţă să vină să vadă acest film”, este îndemnul regizorului Toma Enache.

Un film din a cărui distribuţie face parte, printre alţii, şi Kira Hagi, fiica fostului mare internaţional român Gheorghe Hagi.

Premiera filmului va avea loc pe 1 octombrie la Cinema Pro din Bucureşti, după care va urma un turneu prin toată ţara, urmând ca apoi să intre şi în cinematografele de Mall.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu istoria recentă a României, şi nu ar fi de blamat pentru necunoaştere, cât mai ales pentru ignoranţă, Fenomenul Piteşti, aşa cum îi spune şi numele, a fost un experiment unic în marele lagăr comunist din Europa.

Unicitatea reeducării de la Piteşti consta în faptul că reeducarea prin tortură era făcută de deţinuţi asupra celorlalţi deţinuţi, mulţi dintre aceştia colegi de facultate, prieteni, profesori şi chiar fraţi.

Potrivit cifrelor oficiale aproximativ 1000 de suflete au trecut prin iadul reeducării de la Piteşti.

În total, comunismul românesc a însemnat (în cifre) 44 de închisori politice, 77 locuri de muncă silnică, 3 milioane de oameni şi 800.000 de morţi.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %