0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Facebook mă anunţă că fix acum 11 ani am debutat pe serverele ei. Era o altă lume pe atunci, atât în virtual cât şi în real. Facebook s-a stricat în două etape şi chiar ştiu ce vorbesc în calitatea mea de observator şi martor ocular:

1) Când toţi Hi5-iştii şi Myspace-iştii au trecut aici cu ”arme” şi ”bagaje”. Asta a dus într-un ritm accelerat la manelizarea facebook-ului, spaţiul fiind invadat de tot felul de dubioşi şi dubioase.

2) De când platforma a început să se politizeze şi să devine o trambulină de propagandă multicoloră, respectiv instrument de cenzură a tuturor incorecţilor politic. Pe lângă dubioşii şi dubioasele de mai sus a apărut un fenomen nou: conturile false de răspândit lături cu ţintă precisă şi de raportat alţi utilizatori deveniţi incomozi prin postările lor.

Astfel se ajunge la situaţii de-a dreptul aberante în care pagini cu zeci de mii de urmăritori să fie închise cu un simplu click pe motiv că ”încalcă standardele comunităţii”. Care comunitate şi ale cui standarde?!

Acum lucrurile sunt puţin scăpate de sub control, în sensul că oamenii manifestă o dependenţă îngrijorătoare faţă de facebook. Mulţi uită să mai trăiască în planul concret, real al vieţii ceea ce ridică o problemă socială până la urmă.

În plus, pe Facebook au ajuns să fie manipulate alegeri şi referendumuri de către tot felul de aşa zişi formatori de opinie (influencers) şi grupuri de presiune (ONG-uri cu anumite înclinaţii şi vederi socio-politice). Facebook e mai mult decât o reţea de socializare în prezent. E un mod de viaţă paralel guvernat după propriile legi şi reguli, cu drepturi şi mai ales restricţii tot mai multe şi mai arbitrare.

Ce alternative există la facebook? (că unii caută tot felul de surogate) Nimic mai simplu: să (re)învăţăm să trăim în realitatea prezentului, sa ne întâlnim unii cu alţii, să ne vedem faţă către faţă, să ne împărtăşim unii din experienţele altora. Cu alte cuvinte, să fim oameni!

Pentru cei care am prins şi vremurile de dinaintea facebook-ului, a internetului şi telefoanelor inteligente chiar n-ar fi o problemă. Dimpotrivă.

photo credit: wuestenigel Magnifying glass over Facebook logo via photopin (license)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %