0 0
Read Time:4 Minute, 24 Second

muzica electronica romania

Participand la show-ul lui Tiesto de la Polivalenta din 1 decembrie mi-au venit cateva intrebari in minte legate de muzica electronica si ‘invazia’ ei in spatiul romanesc. Ca genuri de nisa, putin comerciale, stilurile house, trance, tech, progressive sau break si-au gasit si in Romania publicul tinta, desi in ultima vreme asistam la o trista uniformizare spre minimal. Despre inceputuri si perioada pionieratului nu pot spune prea multe pentru ca nu stiu si oricum s-au ocupat altii inaintea mea. Pot vorbi insa despre cum am descoperit eu muzica electronica, cum arata ea la inceputul anilor 2000 si cum arata in prezent.

Se intampla prin primavara anului 1999 sa aud ATB cu de acum celebra 9 PM (Till i come), piesa care pot spune ca mi-a deschis orizontul spre ritmurile electro. Imi amintesc ca la acea vreme se mai asculta foarte mult si o piesa a lui Dj Jean (Lift me up parca…nu mai retin exact). Fara doar si poate DJ Aligator cu al sau ‘Whistle Song’ mi-a calauzit decisiv pasii spre genul electro, pentru ca doua alte piese sa ramana de referinta in amintirea mea de la inceputul anilor 2000. Este vorba de D.O.N.S. cu ‘Sputnik’ si de DJ H cu ‘Madrugada’, doua super piese aflate prin 2000 sau 2001 pe un suport audio House.

De prin 2002 am inceput sa ascult House Nation, showul de la Radio 21, transformat apoi in Obsession si ulterior in Nextlevel (titulatura pe care o are si acum). Era internetului cu siguranta a produs o mare deschidere catre muzica electronica, prima cunostinta cu seturile de la Nextlevel avand loc undeva la sfarsitul lui 2003 sau mai precis inceputul lui 2004 cand impreuna cu bunul prieten Viorel aka Vovo am descarcat de pe net primele seturi. In fiecare seara Radio 21 gazduia dupa 22 cate un show Nextlevel. Cu putina concentrare cred ca-mi pot aminti programul saptamanal. Luni era Kool, marti Clauss, miercuri Professor, joi Gino Manzotti & Maxx, vineri Allen si sambata Optick. [Am reusit 🙂 ].

Tot atunci am ascultat si primele seturi de la Liberty Parade, eveniment de vara organizat intr-o prima faza in Bucuresti, pentru a fi mutat intr-un mod inspirat pe litoral in ultima sambata a lunii iulie.

Si de aici a inceput totul. Timo Maas cu un set din 2002 de la Essential Mix, John Digweed, Pete Tong, Steve Lawler. In general mi-a placut stilul house. Am ascultat si ceva break beat de la Meat Katie, dar house-ul a ramas de baza.

Cronologia curentului electro in Romania

Cu timpul paleta de optiuni a devenit din ce in ce mai mare, atat pe plan intern, cat si extern. PRO FM a initiat si dezvoltat seria de petreceri The Mission, alte radiouri [cum ar fi Kiss FM] si-au creat propriile programe speciale [vezi House Experience cu Vali Barbulescu], pentru ca Radio 21 sa ramana cu Nextlevel, dar un Nextlevel mult diminuat, de vreo doi ani doar DJ Allen si DJ Optick ramanand la pupitru. Cluburile au cunoscut si ele o adevarata explozie, petrecerile saptamanale la fel, pentru a nu mai vorbi de nebunia care se petrece in fiecare vara pe litoral.

Dupa primele contacte cu Radio BBC One, Radio Kiss 100, Just Music FM sau Radio FG, in sfarsit FM-ul romanesc a primit, cu bucurie spun eu, primele posturi suta la suta dedicate muzicii electronice. Mai intai a fost Deea, pentru ca in anul 2007 sa apara inca doua, One FM si PRO FM Dance, acesta din urma fiind lansat chiar de 1 decembrie la showul lui Tiesto de la Polivalenta.

Spuneam ceva mai sus de avalansa de minimal la care este supus ascultatorul de electro. Personal am tot ascultat toata vara asa ceva si sincer mi s-a cam luat, asa ca mi-am mutat antenele, ca sa spun asa, pe showurile radio si seturile din afara. Prezenta lui Tiesto la Bucuresti m-a directionat catre trance, Club Life de la Radio 538, State of Trance al lui Armin van Buuren sau Trance Around The World ale lui Above & Beyond tinandu-mi de urat de dimineata si aproape pana seara tarziu. House-ul a ramas totusi prima mea dragoste in materie, Pete Tong de la Essential Mix si John Digweed cu Transitions fiind preferatii mei in materie. Ar mai fi si Carl Cox cu Global dar il ascult mai rar.

In incheiere vreau sa mai subliniez un singur lucru. Intrarea Romaniei in UE [cel putin asa imi place sa cred] a deschis poarta larg pentru artistii straini, care au luat cu asalt Romania. Numai Tiesto a fost pana acum de cinci ori si il mai asteptam cel putin o data pe an. ATB si el ne-a calcat de cateva ori, ultima data la Arenele Romane, unde au mai prestat John Digweed sau Deep Dish. Au mai fost si altii si cu siguranta vor fi si mai multi in viitor. Personal il astept pe ATB la un megashow la Polivalenta sau intr-un alt mare loc.

Tu cititorule cum ai descoperit muzica electronica, care au fost piesele tale de referinta si catre ce ai aplecare in prezent?

P.S. Eul a revenit in blogosfera dupa ceata densa din ultima saptamana. Enjoy!

photo credit: clau diu photography

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %