0 0
Read Time:2 Minute, 55 Second

Artificiile si flacara olimpica inaltate deasupra Stadionului National din Beijing, si la modul simbolic asupra intregii umanitati, au fost prefatate nefericit de focurile aprinse in Caucazul de Sud in noaptea de joi spre vineri de armata gruzina. Pe un fond tensionat care s-a intins pe durata mai multor si care influenteaza relatiile in regiune inca din perioada sovietica, fortele guvernamentale de la Tbilisi au declansat o ofensiva fara precedent impotriva guvernului auto-proclamat al Osetiei de Sud de la Tskinvali.

Parte a conflictelor inghetate din spatiul ex-sovietic, diferendul gruzino-osetin a avansat in 2008 s-a amplificat in 2008 in urma a trei miscari diplomatice esuate.

Martie 2008: Osetia de Sud, republica independenta de facto si sustinuta mai mult sau mai putin deschis de Kremlin, a cerut deschis comunitatii internationale recunoasterea separatiei de Georgia dupa modelul Kosovo-Serbia.

Replica autoritatilor de la Tbilisi nu s-a lasat prea mult asteptata, Georgia reformatorului Mihail Saakasvili cerand la Summit-ul NATO de la Bucuresti permisiunea de a se alatura blocului militar si politic al Atlanticului de Nord.

Punctul trei a aparut ca urmare a esecului primelor doua enuntate mai sus. Dupa neacceptarea in NATO, Georgia a incercat calea diplomatica, propunand Osetiei de Sud un plan de impartire a autoritatii politice in regiune, initiativa refuzata de Tskinvali.

Toate aceste esecuri au contribuit la escaladarea violentelor din august, cand fortele gruzine au invadat teritoriul Osetiei de Sud, declansand un sangeros asediu asupra capitalei Tskinvali. Fortele federale ruse aflate in regiune sub pretextul ‘mentinerii pacii’ au replicat, intrand in conflict de partea separatistilor regionali.

Actiunile militare care au dus la uciderea a 1500 de oameni si la exodul altor cateva zeci de mii in nordul Caucazului au determinat reactii diverse ale actorilor internationali. Implicata strategic in regiune si intr-o continua politica de reacaparare a influentei in Caucazul de Sud, Rusia arata cu degetul catre Occident si in special catre SUA, principala sustinatoare a Georgiei. Parlamentul de la Tbilisi a declarat stare de razboi pentru urmatoarele 15 zile, populatia gruzina fiind mobilizata pentru o asteptata contraofensiva a Rusiei.

Actiunea Georgiei asupra Osetiei de Sud ar putea deschide o adevarata Cutie a Pandorei intr-o regiune considerata ‘noul butoi cu pulbere al Europei’. Deja autoritatile Abhaziei, o alta republica separatista de pe teritoriul Georgiei sustinuta de Moscova, au anuntat ca intentioneaza sa deschida in vest un nou front impotriva trupelor guvernamentale de la Tbilisi.

Cum armata gruzina numara doar 18.000 de militari, 1000 dintre acestia fiind repatriati de urgenta de pe teatrul din Irak, Mihail Saakasvili a anuntat in cursul serii de sambata, 9 august, incetarea imediata a focului, anuntand totodata ca Rusia se pregateste de invadarea Georgiei, lucru putin probabil.

Nesabuinta interventiei gruzine in Osetia de Sud nu va determina decat intarirea influentei Federatiei Ruse in sudul Caucazului si pierderea definitiva a unei cai legale de solutionare a diferendelor cu republicile separatise Osetia de Sud si Abhazia. Altfel, credibilitatea Georgiei in fata comunitatii internationale va fi serios stirbita, existand sanse mari sa asistam la o izolare accentuata a administratiei de la Tbilisi.

P.S. Pierderile materiale si de vieti omenesti din Osetia de Sud si nordul Georgiei lasa un gust amar pe fonsul disputarii Jocurilor Olimpice, competitie care in antichitate determina incetarea tuturor starilor beligerante. Daca in zilele noastre aceste porniri conflictuale nu mai pot fi franate sub nicio forma reala sau simbolica, inseamna ca fie omenirea a involuat regretabil intr-un anumit sens, fie momentul a fost special asteptat pentru lansarea respectivelor actiuni militare.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %