0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

In ultima vreme sa mergi pe stadion a devenit o afacere de familie. Iti iei femeia sau copilul de mana, mergi pe Arena, te uiti la meci, faci un selfie si pleci multumit acasa. Daca mai gasesti Mall-ul deschis intri si la o sesiunea de shopping.

Pe vremuri era altfel, iar rivalitatile bucurestene depaseau granitele tribunelor. Era o aventura sa mergi din Ghencea in Pantelimon sau din Dristor in Giulesti trecand prin Stefan cel Mare. Un astfel de fotbal, prafuit pe undeva in sertarele amintirilor celor cu ceva ani in peluze, a iesit din nou la suprafata cu ocazia acestui asa zis derby intre CSA Steaua si Academia Rapid.

Imi vine sa spun care derby, ce echipe? Cu exceptia lui Niculae, Maftei si Pancu n-am vazut niciun fotbalist pe teren. Doar niste baieti imbracti in culorile celor doua cluburi, in special cei de la CSA, jucatori adusi pe ordin de unitate de la Regal Bucuresti, o echipa de Liga a 5-a. Un Rapid care se vrea continuatorul falimentarului Fotbal Club, si o Stea a Armatei reinventata pentru a servi ambitiilor unora si altora, devenita jucaria Peluzei Sud, o factiune desprinsa din fosta mare galerie stelista si care de-a lungul timpului si-a castigat o notorietate tocmai prin actele de violenta (inclusiv ale echipei nationale).

Simfonia sirenelor si forfota din zonele invecinate Arenei Nationale fac sa-ti creasca nivelul adrenalinei. In stadion atmosfera e frumoasa, cele doua galerii isi fac numarul. Incurajari puternice, mesaje ironice pentru rivali, coregrafii de prima liga. La tribuna a doua rapidisti si stelisti urmaresc meciul unii langa altii, fara garduri, fara cordoane de jandarmi.

A fost bine pana la un punct, pana cand mai multi asa zisi suporteri din peluza stelista au traversat stadionul profitand de un vid de securitate pentru a oferi ceea ce speram sa nu mai vedem niciodata. O violenta in stare bruta care n-are nimic de-a face cu fotbalul modern, cu ideea de spectacol pe stadioane.

Jandarmii au fost prinsi pe calcaie si au reactionat intr-un final limitand daunele. Intre timp apucasera sa fie sparte cateva capete si sa fie indoite cateva maini/picioare. Brutele au fost impinse inapoi, insa ramane imaginea unui copil evacuat din stadion spre cea mai apropiata ambulanta.

Fotbalul romanesc uitase de existenta unor astfel de specimene. Noroc cu acest meci marunt de Liga a 4-a, o confruntare care ne-a aratat disponibilitatea (inca) a suporterului roman de a pune in scena acte de violenta pe stadioane. Dincolo de frumusetea unor meciuri cu tribune pline si a unor peluze de suporteri, nu putem fi niciodata de acord cu actele huliganice.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %