0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

Abia acum înțeleg “drama” filosofului Mihai Sora, un cetățean trecut binișor de suta de ani (n.a. – amănunt deloc de neglijat pentru cei care îi poartă sâmbetele lui Ion Iliescu, apropo) ajuns pe post de mascotă a mișcării progresist-stângiste din România anului 2019.

Bătrânelul simpatic de acum a prins vremuri și mai grele, cum ar fi anul 1948, când regimul stalinist legitimat în România prin fraudă electorală și sub presiunea armatei de ocupație sovietică i-a interzis să se mai întoarcă în Franța unde gustase din comunismul local. Un amănunt care acum trece aproape neobservat ca multe altele.

La cei 32 de ani ai săi, tânărul Sora a fost obligat să trăiască în pușcăria numită România, dar nu vă imaginați că a pus umărul la construcția vreunui Canal sau a mâncat bătaie în vreo pușcărie politică. Pentru filosoful Sora stalinismul românesc s-a confundat cu un loc de muncă în minunatul Minister al Afacerilor Externe condus de emblematica Ana Pauker.

Funcțiile lui Sora au fost de referent la MAE, apoi șef de secție la Editura pentru Limbi Străine, pentru ca mai apoi să ajungă redactor-șef la Editura de stat pentru Literatură și Artă. Adevărate cazne pentru bietul om, ne și imaginam.

Toate acestea în intervalul 1948 – 1969, când România s-a aflat între Chin și Amin, că tot a avut loc recent premiera filmului cu același nume în regia lui Toma Enache. Ei bine, tânărul Sora se pare că a ales varianta aminului în relația cu regimul comunist de sorginte stalinistă.

(!) Probabil că vă întrebați de unde știu atât de multe lucruri despre Mihai Sora (sic!). Să spunem doar că, printre altele, m-am documentat de pe Wikipedia precum intelighenția de metrou aflată în mișcare pe axa Pipera – IMGB și retur la vreo oră de maximă audiență subterană.

În altă ordine de idei, la eMag se vorbește de libertate și anticomunism în condițiile în care majoritatea chinezăriilor pe care le comercializează sunt Made in P.R.C. 🤭 O nouă definiție a celebrei “asta înseamnă să fii mafiot”. Sau, cu alte cuvinte, asta înseamnă să-i iei de proști pe cei care încă mai cred în reducerile de Black Friday.

Concluzie

Pe mine ultima reclamă emag mă sperie la propriu. De ce? Îmi arată că în realitate comunismul n-a murit nici pe departe și că are în continuare o capacitate diabolică de a se metamorfoza, luând tot felul de forme și nuanțe. Minciuna devine adevăr și întunericului i se spune lumină. N-am văzut ceva mai sinistru precum această reclamă aparent nevinovată.

Noroc cu emag și papaya vieții. Am fi crezut că Șora chiar e vreun vajnic disident anticomunist. Când colo’… era ta-su mare!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %