0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

La prima vedere pare imposibil, dar in realitate lucrurile stau cu totul diferit daca ai rabdare si urmezi cativa pasi esentiali. Intr-un final vei reveni in posesia telefonului pentru care ai platit o ”galagie” de bani si care ti-a fost furat in autobuz, la piata sau pur si simplu l-ai uitat pe bancheta unui taxi intr-o dimineata neguroasa de vara.

Asa s-a intamplat si in cazul bunului meu prieten Viorel, care si-a pierdut un telefon Samsung Galaxy S2 pe bancheta unui taxi dupa o lunga si anevoioasa calatorie cu trenul tocmai de la Cluj.

Si-a dat seama de pierdere la putin timp dupa ce a coborat din respectivul taxi, dar nu l-a ajutat cu absolut nimic ca a sunat la firma de taxi sau l-a cautat pe respectivul sofer in perimetrul Garii de Nord de unde luase comanda. Nimeni nu stia si nu a vazut nimic.

Dupa aceasta incercare nereusita de a recupera telefonul pierdut a urmat etapa a doua si anume contactarea operatorului de telefonie mobila, in cazul de fata Vodafone, pentru intreruperea cartelei sim a abonamentului.

Urmatorul pas este de a cauta factura de achizitie a telefonului pe care apare IMEI , factura pe care o prezinti mai apoi la Politie, de preferat sectia din proximitate. Prin aceasta faci dovada ca telefonul furat este al tau, cumparat de tine de la un magazin oficial si tu esti propietarul de drept.

De stiut ca aici, in fata organelor legii (pentru a folosi o sintagma desprinsa din limbajul de lemn jurnalistic in materie), este de preferat sa fiti reprezentat de un avocat. In prezenta acestuia oamenii se vor pune mult mai repede in miscare, asta o data, iar plangerea pentru furt va fi mai bine intemeiata.

In caz contrar este bine sa va documentati cat de cat inainte si sa specificati in fata politistului care a preluat cazul ca stiti de existenta Articolului 208 din Codul Penal si ca aveti tot dreptul de a spera la solutionarea spetei, si anume recuperarea telefonului pierdut. De retinut ca trebuie sa solicitati numarul de inregistrare al plangerii.

Este posibil sa va loviti de unele reticente, ridicari din umeri sau raspunsuri de tipul: ”noi incercam, dar sa stiti ca sunt slabe sanse sa-l recuperam”. Nu este cazul sa disperati. Tot ce mai puteti face din acest punct incolo este sa asteptati si eventual sa va rugati pentru rezolvarea favorabila a cazului.

Asa a facut si prietenul meu Viorel, a asteptat, pentru ca de rugat sunt convins ca nu s-a rugat (:D), si dupa doua luni de la depunerea plangerii ma suna sa-mi spuna ca a fost sunat la randul lui de cei de la Politie care ii recuperasera telefonul.

Nu au dat detalii despre cum au facut, nici nu mai conteaza, e treaba lor, si cel mai important este ca si-au facut datoria, iar un telefon ce parea pierdut pentru totdeauna a fost recuperat. Se intampla si minuni in Romania si este imbucurator ca mai avem speranta de asa ceva.

Asa ca hotii sa-si tina mainile departe de buzunarele si bunurile altora, pentru ca bratul lung al legii ii va ajunge mai devreme sau mai tarziu chiar si pentru un telefon. Sau, altfel spus, cu atat mai mult pentru un telefon.

sursa foto: John Karakatsanis

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %