crop hacker silhouette typing on computer keyboard while hacking system
3 0
Read Time:5 Minute, 0 Second

Navigarea in mediul online se asemenea aproape unu la unu cu navigarea in apele unui ocean deschis.

Exista beneficii, dar si tot felul de pericole la tot pasul. De aceea, precum un capitan aflat la carma, navigatorul prin online trebuie sa deschida bine ochii si sa ia seama ce pagini acceseaza, cu cine intra in contact si mai ales ce date personale pune la dispozitia necunoscutilor.

Inceputul

Povestea mea incepe intr-o dimineata de luni cand am publicat pe site-ul OLX.ro un anunt cu privire la vanzarea unui set de anvelope second hand.

A fost primul meu anunt publicat pe respectiva platforma de comert online, ceea ce a facut din mine “victima” perfecta pentru inselatorii de tip phishing.

Am publicat anuntul la 10:39, iar la 10:57 aveam deja primul “cumparator” care m-a abordat prin WhatsApp.

La celalalt capat al “firului” se afla o “doamna” cu aspect placut foarte interesata de achizionarea anvelopelor mele second hand.

Momeala

Dupa ce s-a interesat de starea cauciucurilor si mi-a scris ca este foarte interesata de achizionarea acesteia, a trecut la plasarea momelii.

Desi scrisesem in anunt ca livrarea o fac doar prin predare personala, “cumparatoarea” a insistat ca doreste foarte mult sa le cumpere, ca este din Uricani si ca plateste transportul prin Fan Courier.

Fiind novice in ale comertului online am devenit tinta ideala pentru acesti inselatori. Cu alte cuvinte, prostul de serviciu intr-o dimineata de luni.

Daca as fi citit inainte ce scrie pe OLX la capitolul avertismente, cu siguranta as fi avut o zi mai linistita.

Fraudatorii vin mereu cu metode tot mai dificil de detectat, asa ca e bine sa ramai la curent si sa stii cum sa le depistezi pe toate.

Cel mai recent, tinta tentativelor de frauda este Livrarea prin OLX. Atacatorii genereaza un link fals unde vanzatorilor li se cer datele cardului, soldul contului si codul CVV/CVC sub pretextul de a le fi facuta plata pentru produsul tranzactionat. Amintim insa ca OLX nu incurajeaza si nu are un sistem prin care cumparatorii sa poata plati produsul online. Singurul moment in care cerem introducerea datelor cardului este cel in care se cumpara serviciile OLX de publicare sau promovare de anunturi.

Incasarea sumei pentru produsele vandute de utilizatori pe OLX si livrate prin curier nu se face niciodata online, ci doar prin intermediul FAN Courier sau Posta Romana, prin ramburs, dupa verificarea coletului. Noi le trimitem vanzatorilor alerte pe e-mail cu statusul tranzactiei, iar FAN Courier si Posta Romana fac plata cash sau direct in cont.

Cum n-am citit ce scrie mai sus si am mers pe buna credinta amestecata cu un fel de neatentie, am muscat din momeala trimisa sub forma unui link generat pe un site clona dupa site-ul real al celor de la Fan Courier (unde si aici e un avertisment cu privire la tentativele de frauda tip phishing).

FAN Courier nu iti va cere niciodata datele bancare si nu va solicita o plata online. Daca primesti un mesaj pe telefon care te anunta ca ai de incasat bani din partea unui cumparator OLX, nu accesa link-ul si nu oferi datele cardului. Aceasta este o tentativa de frauda care foloseste in mod ilegal numele companiei noastre pentru a te insela.

Site clona unde, potrivit instructiunilor primite pe WhatsApp, am completat datele solicitate (numarul cardului de credit, luna si anul expirarii si cele trei cifre de securitate de pe spate).

Pana la fraudarea completa mai ramanea un singur pas si aici a intervenit sansa mea si ghinionul lor.

Un click intre agonie si extaz

Dupa introducerea datelor s-a deschis o noua pagina unde am avut parte de ceva care mi-a intarit mica banuiala ca totusi ceva e necurat la mijloc.

Pentru prima data la o tranzactie online mi s-a cerut sa completez soldul contului!

Marea mea sansa si ghinionul meu a fost ca la momentul respectiv sa am ZERO lei in cont.

Chat cu scammerul

Ca la un semn in site-ul care clona adevarata pagina a celor de la Fan Courieri a aparut o fereastra de chat tip Asistenta.

In aceasta scammerul care avea si un nume (Sofia) incerca sa ma “ajute” explicandu-mi ca pentru a primi fondurile (?!) de la cumparator trebuie sa am minim 500 de lei in cont.

S-a facut lumina in cap

Oh, da. Abia acum banuielile au prins contur si chiar ma aflam in mijlocul unei tentative de frauda online.

Toata scamatoria a luat sfarsit in momentul in care i-am cerut sa-mi trimita un link cu regulamentul (ziceam eu al Fan Courier) prevede ca sunt obligat sa am bani in cont pentru a incasa o plata.

In secunda doi poza de profil al numarului de WhatsApp care ma contactase a disparut, mesajul cu link-ul trimis catre mine a fost sters, iar numarul meu a fost blocat.

Ce-i de facut

Pus in fata faptului implinit, am blocat imediat cardul din aplicatia telefonului. E cea mai la indemana masura care trebuie luata cand cardul a fost compromis din varii motive.

Al doilea pas a fost sa sun la Call Center-ul bancii de care apartine cardul fraudat pentru a anunta compromiterea acestuia.

Am fost si la politie…

Ca un cetatean responsabil am ales sa reclam tentativa de frauda si la cea mai apropiata sectie de politie.

Mi-ar fi luat o declaratie pe hartie, insa daca au vazut ca frauda n-a fost cu finalizare mi-au spus ca n-are rost si ca pe zi sunt zeci de oameni in situatia mea cu adevarat pacaliti cu astfel de metode.

M-au sfatuit sa fiu mai atent pe viitor si “Doamne fereste” sa se mai intample.

Aveau si ei dreptate pana la urma. Vorba aceea, paza buna trece primejdia rea.

Eu am fost un caz fericit, dar exista zeci si poate chiar sute de oameni pagubiti prin astfel de metode care speculeaza in principal neatentia, necunoasterea si ignoranta victimelor.

photo source: Pexels.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %