Cum s-a vazut protestul violent din 10 august la TV

Împarte ştirea cu prietenii tăi:

Data de 10 august va ramane una de referinta pentru istoria recenta a confruntarilor de strada intre reprezentantii hastagului si fortele de ordine, desi meciul initial anuntat era intre un milion de romani din Diaspora si partidul de guvernamant din Romania.

In realitate n-au fost mai mult de 100.000 de oameni, dupa cele mai indulgente numaratori 110.000, numai ca o zi inceputa sub spectrul tensiunii a sfarsit inabusita in violente de strada, in batai crunte, cu raniti de ambele parti.

Un haos general transferat din strada in casele privitorilor de acest extraordinar vehicul de propaganda si (dez)informare care este televizorul.

Redau mai jos, cat am apucat sa vad intr-un veritabil tur de orizont de timpul minutul si scorul o mini radiografie a modului in care s-a vazut acest protest la TV:

B1 – de departe mi s-a parut cel mai obiectiv post. Au incercat cat au putut sa se mentina pe barna ingusta a neutralitatii. Au pus la un moment dat o intrebare care trece neobservata la cald: “in ce stat democratic din lume lovirea unui jandarm e lasata nepedepsita legal?”;

Antena 3 – preocupati constant sa numere protestatarii din piata au sfarsit prin a se lupta (verbal) chiar cu unul dintre ei in propriul platou, unde era Vijulie mare de tot spre uragan chiar. In cateva randuri am avut temerea ca intrusa va fi scoasa de par din platou de restul invitatilor. N-a fost cazul pana la urma, din fericire;

Digi 24 – in platoul “celui mai obiectiv post de stiri din Romania” un invitat repeta cu obstinatie: “dar ce cauta jandarmii in Piata, pentru ce sunt acum acolo?” (pe jumatatea ecranului rulau in bucla imaginile de acum celebre cu cei doi jandarmi aproape linsati de protestatarii “pasnici”);

Romania TV – incercare timida de echilibru. In realitate au incercat sa fardeze pe cat posibil pozitionarea pro-guvernamentala. Unghiul de abordare a scos in evidenta violentele protestatarilor si actiunile huliganice indreptate impotriva jandarmilor.

Realitatea TV – “Jandarmeria o arma care a actionat asemenea Camasilor Brune in slujba unui infractor. Jandarmeria s-a transformat in grupare interlopa!”. Tocmai am citat din jurnalistul Rares Bogdan, un fel de lider nedeclarat al protestatarilor.

sursa foto: captura TV Antena 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.