Împarte ştirea cu prietenii tăi:

Arbitrul român Sebastian Colțescu a spus despre un oficial al echipei turce Istanbul Basaksehir “ăla negru” și e un scandal cât casa la nivel international.

Este vorba de secundul camerunez Pierre Webo care vociferase ceva pe marginea terenului, atragandu-i atentia lui Coltescu, arbitru de rezerva la meciul PSG – Istanbul Basaksehir din ultima etapa a grupelor Champions League.

Coltescu l-a chemat la margine pe centralul Ovidiu Hategan si a avut neinspiratia de a-l indica pe Webo ca fiind “ala negru”.

Neinspiratie amestecata cu gura proasta a romanului care vine cumva din obisnuinta locului.

Se poate spune orice despre noi, dar mai putin ca am fi rasisti. Marturie pot depune toti cei care ne calca tara.

Coltescu a si incercat sa explice ca a spus “negru” si nu “negro”, cum a inteles Webo si care semantic are intr-adevar conotatie rasiala.

Si ca negru in romana chiar inseamna negru, adica black din engleza.

Deja intram pe taramul subtilitatilor lingvistice.

Meciul fiind unul de Champions League la Paris, adică maximă vizibilitate, știrea a făcut înconjurul lumii.

A ieșit un scandal monstru cu etichetă rasistă la gâtul lui Colțescu, acesta fiind practic linșat mediatic pe rețelele de socializare.

Acum, să ne fie cu iertare, dar pe vremuri în comentariile sportive se folosea adesea expresia “jucătorul de culoare”, mai ales in contextul meciurilor televizate in alb-negru, și nimeni nu avea vreo jenă cum ca respectivul jucator ar fi abuzat rasial.

Acum insa trăim vremuri de-a dreptul delirante, iar vina lui Coltescu e ca nu prea e pus la curent cu noua normalitate.

Cine a studiat fenomenul BLM înțelege mai bine ce se întâmplă.

Si mai are o vina Coltescu. Aceea de a nu avea cultura fotbalistica intr-un fenomen in care activeaza de ceva ani.

Nu e posibil totusi sa nu-l recunosti pe Pierre Webo, fost international camerunez cu 59 de meciuri in nationala tarii sale.

Adica, daca il vezi pe Denzel Washington intamplator la mall nu strigi in gura mare “uite-l pe ala negru de la televizor”.

sursa foto: Twitter


Împarte ştirea cu prietenii tăi: