0 0
Read Time:2 Minute, 22 Second

Pârvu Mutu, devenit ulterior Sfântul Cuvios Pafnutie Zugravul, a avut o viață demnă de un scenariu de film sau bestseller în marile librării.

În realitate a fost doar un om care a răspuns prezent chemării la îndumnezeire (sfințenie), așa cum fiecare dintre noi este dator să încerce după puteri.

Fiu și nepot de preot, acesta și pierdut mama la naștere, pentru ca ulterior să rămână doar cu tatăl după trecerea la Domnul a celorlalți cinci frați ai săi.

Pe cand copilul Pârvu avea 10-12 ani tatăl său, preotul Pârvescu, s-a călugărit și acesta a crescut în mănăstire la Negru Vodă până la 18 ani în ascultare și rugăciune primind o educație duhovnicească aleasă.

Aici a deprins tainele picturii bisericești de la un anume monah Eftimie care, dincolo de tehnica propriu-zisă, l-a obișnuit pe tânărul discipol cu postul, rugăciunea și tăcerea.

Pârvu picta în tăcere si de aici și-a atras renumele de Mutu. Dacă se întampla să vorbească, oprea lucrul și relua a doua zi. De la acest canon nu s-a abătut pâna la sfârșitul zilelor.

După ce a împlinit 18 ani a mers în Bucovina pentru a-și perfecționa tehnica de pictare.

Mărgineni și Aninoasa sunt primele mănăstiri pictate de Pârvu Mutu. Apoi Mănăstirea Sinaia și Bisericile Colțea, Cotroceni, Fundenii Doamnei, pentru a le enumera doar pe câteva din cele 40 câte au fost în total. Vă dați seama ce presupunea pictarea unei biserici la începutul secolului al XVIII-lea!

La 41 ani s-a însurat și a avut trei copii. Doi băieți și o fată. După 18 ani de căsătorie soția a trecut la cele veșnice și atunci Pârvu s-a călugărit alături de fiul său mai mic la Mănăstirea Mărgineni.

După moartea fiului său s-a retras într-o viețuire mai aspră la Mănăstirea Robaia unde a și trecut la Domnul.

Icoana Sfintei Treimi aflată la Muzeul Mănăstirii Sinaia, după un original de Andrei Rubliov, este cea mai renumită pictură a sa păstrată până în timpurile noastre.

Pârvu Mutu (Zugravul) nu doar că a impus un stil de pictură bisericească specifică perioadei brâncovenești și post-brâncovenești, dar a reprezentat totodată și un model de viețuire creștină în deplină ascultare față de poruncile lui Dumnezeu.

De aceea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea lui Pârvu Mutu sub numele de Sf. Cuvios Pafnutie Zugravul în data de 6 august 2017.

Ziua de prăznuire a Sf. Cuvios Pafnutie Zugravul a fost stabilită pentru 7 august alături de Sf.Teodora de la Sihla.

Pictura lui Pârvu Mutu poate fi admirată la Biserica Sf. Nicolae “Negustori” din centrul Capitalei, unde al doilea hram (încă neoficilizat) este chiar Sf. Pafnutie Zugravul.

Notă: Informații preluate din predica Părintelui Paroh Alin Hotcoleanu după Vecernia care a avut loc în 6 august 2019 pentru cinstirea Sf. Pafnutie Zugravul la Biserica Sf. Nicolae “Negustori”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %